You are here

NL tekst L. Casella

NARRATIVE THRESHOLDS _ Luanda Casella

Ik maak bedenkingen over hoe de veelheid aan verhalen ons dagelijks leven overspoelt, gaande van  oorlogsverhalen, over medische en politieke verhalen, tot verhalen van nieuwe technologische ontwikkelingen en milieuproblematiek. Hoe geven ze onze algemene perceptie en gedragingen vorm? Ik reflecteer over de manier waarop fictie aangewend wordt binnen de storytelling dynamiek van onze bevreemdende cultuur; waar manipulatieve krachten constant waarheden kenbaar maken en andere ontveinzen. Wij — ondergedompeld in deze cultuur — blijven gehypnotiseerd achter, door het exces van onbetrouwbare (en waardeloze) informatie, die ons aanspoort ons te verliezen in valse voldoening en illusie.

NARRATIVE THRESHOLDS is een betrachting om dit conflict aan te kaarten door een verhaalsysteem te creëren.Een systeem dat gebaseerd is op dezelfde narratieve principes als die van onze hedendaagse samenleving:hypnotic storytelling en unreliable narration. Mijn vraag is hoe ik deze mechanismen kan omvormen tot poëtische inhoud en een uitnodiging tot conversatie.

De oorspronkelijke idee van dit verhaalsysteem was geïnspireerd op jazzmuziek. Ik wou (verhalen) componeren volgens dezelfde logica van jazz-arrangementen door dissonanten, toonladders, complexe veranderingen in ritmische patronen en tijdskaders te gebruiken.